Pășind pentru prima oară pe străzile Havanei, mirosul puternic de motorină arsă și apă sărată mi-a pătruns adânc în nări. O dată cu el aveam să descopăr o lume nouă, complet diferită de imaginea pe care mi-o formasem despre această țară cu numai câteva luni înainte de a face călătoria.
Cuba oferă acum imaginea unei țări în plin proces de tranziție de la socialism la capitalism, un cadru încărcat de culoare și contraste în care se regăsesc laolaltă mașinile vechi americane și rusești printre mărci noi aduse din China și Korea, internetul pe cartelă și telefoanele mobile de ultimă generație, imaginea lui Che Guevara în graffitiurile de pe pereți sau pe numeroasele produse vândute de comercianți, micile tarabe din stradă care vând mărunțișuri în fața caselor coloniale dărăpănate, ateliere de reparații diverse, magazine locale cu rafturile adesea goale dar și supermarketuri cu produse de import la prețuri piperate. Bici-taxiuri dotate cu claxoane gălăgioase și ai căror proprietari plimbă turiștii pe străzile Havanei, fac slalom printre mașini și oameni, iar micii speculanți obișnuiesc adesea să acosteze turiștii din zonele aglomerate ale orașului în încercarea de a le vinde tutun, rom sau fete. Boxul profesionist a revenit în peisajul cubanez după o absență de mai bine de 50 de ani, iar antrenamentele din celebra sală de box din Havana, Rafael Trejo, oferă un spectacol impresionant celor care reușesc să îi treacă pragul.
Viñales, micul sat din provincia Pinar del Río este și el asaltat de turiști, dar toată forfota și acei jineteros care te hărțuiesc la tot pasul pe străzile aglomerate din Habana Vieja sunt aici aproape inexistente. Oamenii sunt adesea mai prietenoși, în special acei guajiros cu pălării de cowboy care se ocupă de cultivarea și recoltarea tutunului. Sunt dispuși să îți ofere vin sau trabucuri și să îți povestească despre întreg procesul de recoltare și uscare al tutunului.
Vineri, 5 Octombrie 2018 la Noaptea Albă a Galeriilor, expoziția “Cuba” va fi pe simeze și se va putea vizita până târziu în noapte, în spațiul expozițional al Librăriei Cărturești Mercy din Timișoara:
https://noapteagaleriilor.ro/ro/2018/timi%C8%99oara/project/434
Expoziție de fotografie a Grupului Fotopoetica din Timișoara, din cadrul Festivalului ”Zilele Artei Sacre”.
Expoziție de fotografie cât de-o răsfoire a unor clipe respirând de frumusețe și sinceritate, cuvinte însă dezvăluind mai degrabă inițiere în subînțeles decât ca o exprimare simplistă și pășunistă a unor cadre din satul bănățean.
O răsfoire de imagini în care există un pariu între minte și suflet, între ochi și imaginar. Fotografii de expresie ce dezvăluie detalii ascunse minții, reliefate însă sufletului cu care cei ce expun ne obligă să cercetăm. Personaje viețuind dincolo de realitate, unde ochiul poate fi ușor păcălit, imaginația fiind cea aleasă pentru a fi părtașă vizitării acestei expoziții.
Grupul Fotopoetica Timișoara s-a format în anul 2013 și s-a orientat către fotografia de expresie, impulsul principal fiind dat de atelierele de fotopoetică, susținute de către fondatorul Școlii de Fotografie Fotopoetică, Francisc Ferko Mraz la Timișoara. După un debut în fața publicului în 2015 la Casa Artelor, câteva expoziții alături de colegii din școala fotopoetică din București și nu numai, grupul revine cu o expoziție nouă, la fel de curajoasă ca la început, însă cu propuneri fotografice mult mai interiorizate.
Expoziția este găzduită de Casa Artelor, în Galeria Subterană. Lucrările vor fi pe simeze in perioada 13 iulie – 2 august.
Vernisajul va avea loc în data de 13 iulie, începând cu orele 19:00, avându-l alături pe Graure Cristian, profesor asociat al Facultății de Arte și Design și pe starețul Mănăstirii Partoș, Ieromonah Varlaam Almăjanu, fără ajutorul căruia majoritatea lucrărilor din această expoziție nu ar exista.
Vă așteptăm cu drag!